Havkat, blå (Bredpandet havkat)

Grønlandsk navn: Najorpaligaq
Latinsk navn: Anarhichas denticulatus
Engelsk navn: Northern wolf fish
Klasse: Fisk
Orden: Pigfinnefisk
Familie: Havkattefamilien



Blå havkat, der også kaldes bredpandet havkat, lever på blød mudderbund på 60-900 meters dybde. Havkatten er udbredt ved Grønland mod nord til det sydlige Upernavik på vestkysten og til Tasiilaq på østkysten.

Kendetegn
Den blå havkats krop er rund og plump i forhold til de to andre arter af havkatte. Den blå havkat er mørk blåsort med utydelige pletter, og den har tre rækker knusetænder bagest i ganen, hvoraf den midterste er den korteste. Fiskens kød er løst og geleagtigt.

Føde
Den blå havkat æder vandmænd, bløddyr, pighude, krebsdyr, snegle og småfisk.

Blå havkat (Bredpandet havkat) - Anarhichas denticulatus - Jelly Cat
Fakta
  • Levested: Hav
  • Længde: Op til 140 cm
  • Vægt: Op til 20 kg
  • Æg: 23.000-30.000
  • Gyder: Vinter
Vidste du det?
Blå havkat lever også ved Newfoundland, Island, Færøerne, i Hvidehavet, ved Norges vestkyst og i den nordlige del af Nordsøen.