Grønlandsk navn: Nerlernarnaq
Latinsk navn: Branta leucopsis
Engelsk navn: Barnacle Goose
Klasse: Fugle
Orden: Andefugle
Familie: Svaner, gæs og ænder

Bramgåsen yngler i Ø-Grønland fra Scoresbysund og nordpå. Gåsen yngler normalt i små kolonier på stejle fjeldsider og klippeskrænter. Den ses ofte i flokke ved søer og elve i fjeldet. Bramgåsen er en trækfugl, der kan ses i landet fra maj til september.

Kendetegn
Bramgåsen er en ret lille gås med hvidt ansigt, sort hals, forbryst, isse og hale samt hvid bug. Ryggen er sortgrå og vingerne er stribede. Fuglens stemme eller kald lyder omtrent som en glammende hundegøen.

Føde
Bramgåsen æder græs, urter, blade og andre plantedele.

Bramgås - Branta leucopsis - Barnacle Goose
Fakta
  • Levested: Fjeldet
  • Almindelig
  • Vingefang: 120-145 cm.
  • Længde: 58-71 cm.
  • Vægt (han): 1,6-2,2 kg.
  • Vægt (hun): 1,3-1,8 kg.
  • Max. levealder: 28 år
  • Kuldstørrelse: 4-5 æg
  • Antal kuld: 1 pr. år
  • Rugetid: 24-25 dage
  • Ungetid: 40-45 dage
Vidste du det?
Den grønlandske bestand af bramgæs tæller ca. 45.000 fugle, som om efteråret trækker sydpå for at overvintre i Irland og Skotland.