Grønlandsk navn: Kiinaaleeraq
Latinsk navn: Falco peregrinus
Engelsk navn: Peregrine Falcon
Klasse: Fugle
Orden: Rovfugle
Familie: Falke

Vandrefalken er en ret almindelig ynglefugl i V- og Ø-Grønland nordover til hhv. Qaanaaq og Ammassalik. Vandrefalken yngler inde i landet på stejle fjeld- og klippesider, og træffes i Grønland fra maj til omkring august-november.

Kendetegn
Vandrefalken har en plettet, blågrå overside, en mørk hætte og en lysere, tværstribet underside. Derudover har den en tydelig sort skægstribe på hver kind og en gul ring om hvert øje. Næbbasis og fødder er også gule.

Føde
Vandrefalkens føde består hovedsagelig af fugle, som den fanger ved i høj fart at styrtdykke efter dem. Hunnen kan nedlægge og fortære et bytte på et helt kilo.

Fakta
  • Levested: Fjeldet
  • Almindelig
  • Vingefang: 80-120 cm
  • Længde: ca. 35-50 cm
  • Vægt (han): 600-750 g
  • Vægt (hun): 900-1500 g
  • Maks. levealder: 17 år
  • Kuldstørrelse: 3-4 æg
  • Antal kuld: 1 pr. år
  • Rugetid: 29-32 dage
  • Ungetid: 35-42 dage
Vidste du det?
Vandrefalken flyver meget hurtigt. Dens gennemsnitshastighed er 40-55 km/t i almindelig flugt og ca. 112 km/t, når den jager. Når falken styrtdykker efter et bytte kan farten dog nå helt op på omkring 320 km/t.
Vandrefalk - Falco peregrinus - Peregrine falcon