Grønlandsk navn: Tikaagulliusaaq
Latinsk navn: Balaenoptera physalus
Engelsk navn: Fin Whale; Finback Whale; Common Rorqual
Klasse: Pattedyr
Orden: Hvaler
Familie: Finhvaler

Finhvalen er almindeligt udbredt i de grønlandske farvande fra maj og til først på vinteren mod nord op til omkring Uummannaq. Finhvalerne parrer sig i november måned, mens de opholder sig ved V-Grønland og i Davisstrædet. De trækker mod syd, når isen lægger sig. Finhvalerne lever normalt i mindre flokke.

Kendetegn
Finhvalen er slank og sort eller mørkegrå med hvid underside. På den højre side er der dog nogle grålige aftegninger. Rygfinnen er lav og placeret langt tilbage, og på bugen er der 50-100 bugfurer. Finhvalens blåst kan være 6 meter høj og langstrakt.

Føde
Finhvalen æder fisk, blæksprutter og krebsdyr, som den sier fra vandet med barderne.

Finhval - Tikaagulliusaaq - Balaenoptera physalus - Fin Whale; Finback Whale; Common Rorqual
Fakta
  • Levested: Hav
  • Længde: 17-27 m
  • Vægt: Op til 100 ton
  • Dykkedybde: Ned til 598 m
  • Neddykningstid: 5-20 min
  • Hastighed: Op til 40 km/t
  • Kuldstørrelse: 1 unge
  • Antal kuld pr. år: 1
  • Drægtighed: 11-12 måneder
  • Kønsmoden efter 5-8 år
  • Max. levealder: Op til 120 år
Vidste du det?
Den hidtil ældste finhval, man har fundet, var 120 år gammel. Hvalen strandede i Vejle Fjord i Danmark i 2010. Finhvalen er verdens næststørste hval.