Rensdyr (Ren, Vildren, Tundraren)

Grønlandsk navn: Tuttu
Latinsk navn: Rangifer tarandus groenlandicus
Engelsk navn: Caribou; Barren-ground Caribou
Klasse: Pattedyr
Orden: Hovdyr
Familie: Hjorte

Rensdyret eller renen lever i store flokke i V- og NV-Grønland. Der findes i alt 12 rensdyrbestande, hvoraf nogle er oprindelige og andre er forvildede tamrener, der bl.a. blev udsat i Nuuk-området i midten af 1900-tallet. Den tætteste bestand findes i området mellem Sisimiut og Kangerlussuaq, hvor det i 2010 blev anslået, at der levede næsten 100.000 dyr.

Kendetegn
Om sommeren er rensdyrets pels brun med lysere bryst og bug. Om vinteren er pelsen lys gråbrun. De voksne rensdyr kendes desuden på geviret. Hannens gevir er størst.

Føde
Rensdyr lever af dværgbuske, urter, græsser, svampe og laver. De bruger geviret til at grave efter føde i sneen.

Rensdyr (Vildren, Tundraren) - Tuttu - Rangifer tarandus groenlandicus - Caribou; Barren-ground Caribou
Fakta
  • Levested: Fjeldet
  • Længde: ca. 200 cm
  • Skulderhøjde: Op til 140 cm
  • Vægt: 60-160 kg
  • Parring: September-oktober
  • Antal kuld pr. år: 1
  • Kuldstørrelse: 1 kalv
  • Drægtighed: 7-8 måneder
  • Kalvene fødes om foråret
Vidste du det?
I brunsttiden om efteråret samler de stærkeste hanner et harem, som han forsvarer mod andre hanner under voldsomme kampe, hvor gevirerne stødes mod hinanden. Efter brunsttiden kaster hannerne geviret. Hunnerne kaster først deres gevir senere på året.